maanantaina, lokakuuta 03, 2011

Jotain uutta

Blogi hiljeni taas kevään, kesän ja alkusyksynkin ajaksi. Elämässä on ollut kaikenlaista muuta tämän aikaa ja käsityöt ovat jääneet taka-alalle. Tuli tehtyä kylppäriremontti (tosi kiva tuli!), saatua opiskelupaikka, myytyä asunto (joku muu saa sitten nauttia uudesta hienosta kylppäristä) ja muutettua uudelle paikkakunnalle (uudessa asunnossa ei ole niin kivaa kylppäriä... mutta on täällä sauna!). Nyt kaiken muuttohässäkän jälkeen ollaan koirien kanssa tamperelaisia (tuli tässä 5 vuotta muualla oltuakin) ja kahden tunnin päivittäisten työmatkojen jäätyä menneisyyteen tuntuu aikaa kaikenlaiseen näpertelyyn jälleen olevan.

Kaivoin taas korutarvikkeet esille ja katsastin tietysti Tampereen helmikaupat. Bohemia on ihan taivas! Siellä on jo kaksi kertaa tullut "ihan vaan muuten" käväistyä. Lauantain ostosreissulta Bohemiaan ja Helmimereen jäi käteen litteitä helmiäishelmiä, joista tuli siskolleni kaulakoru.


Korujen lisäksi tuli kokeiltua kirjansidontaa. Olen kaipaillut itselleni kalenteria ensi vuodeksi, mutta jotenkin kaupoista löytyneet kalenterit eivät ole innostaneet. Päätin siis tehdä sellaisen itse. Ihan tyytyväinen olen ensimmäiseen kirjansidontayritykseeni, vaikkakin täytyy sanoa, että kalenteri olisi toiminut paremmin kierreselkäisenä. Haaveissa onkin Bind-It-All -laite, jos vaan sen raskisin hankkia. Vaikutti kätevältä laitteelta.


Kalenterin kannet on päällystetty Sinoperistä löytämälläni paperilla ja selkämyksessä on kangasvarastoistani löytynyttä paksua puuvillakangasta. Löysin netistä Calender Commander -nimisen ohjelman, jolla sain tehtyä kalenterin sivut. Kokeiluversio ja arvostelu löytyy ainakin Tietokone-lehden sivuilta täältä. Omasta mielestäni vähän tönkkö ohjelma, muutokset valmiisiin pohjiin tuli tehtyä lähinnä useamman yrityksen ja erehdyksen kautta. Omat puutteelliset tietokonetaitoni eivät ihan riittäneet ohjelman toimintaperiaatteiden sisäistämiseen. Plussaa tulee kuitenkin siitä, että kuukausien ja viikonpäivien nimet sai ohjelmassa muutettua suomenkielisiksi. Jos joskus toiste tulee tehtyä kalenteri, yritän varmaan kuitenkin taiteilla pohjan Excelissä tms.


Kirjan sitomista tietysti vaikeutti se, että en saanut/osannut tulostaa sivuja niin, että olisin saanut ne aseteltua sisäkkäisiksi aukeamiksi. Nyt jokainen sivu on oma erillinen arkkinsa ja arkit on ommeltu yhteen toisesta päädystään. Tämä tietysti vähän haittaa kirjan aukeamista. Tämän takia siis kierrereuna olisi toiminut paremmin. Täytyy kuitenkin sanoa, että yllätyin itsekin siitä, kuinka siisti ensimmäisestä kirjansidontakokeilustani tuli. Seuraavaa kertaa varten tiedän sitten, mitä seikkoja pitäisi korjailla.


Loppuun vielä pari ohjetta, joista oli apua kirjansidonnassa:
- ohje The Guardianin sivuilta englanniksi
- yksityiskohtainen ohje Ihana viritys -blogista
- todella pitkä ja yksityiskohtainen ohje englanniksi

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kirjansidonta on ihanaa! Ja aivan huippu idea tuo kalenterin sivujen tulostaminen itse! Olen kamppaillut monta vuotta sen ongelman kanssa, että ikinä ei löydä täydellistä kalenteria, jossa olisi kaikki mitä haluaa ja päivät hyvin aseteltuina ja sopivan kokoisina..

Siitä tuli hieno! Koru on myös kaunis!