maanantaina, marraskuuta 14, 2011

Koiran haalari

Minulta kyseltiin jonkin aikaa sitten kaavoja aiemmin ompelemiini koirien trikoohaalareihin. Totesin, että kaavat olivat tietenkin kadonneet muutossa, mutta nyt on uudet väsätty ja jonkinlainen ohje myös. Kaavat olen muokannut meillä aiemmin olleiden haalarien ja muiden koiran vaatteiden pohjalta. Itse totesin, että kaavoja muokatessa kannattaa ensin ommella kokeiluversio jostain huonommasta kankaasta. Siihen voi sitten suoraan piirrellä muutoksia, kun se on koiran päällä. Otan mielelläni vastaan kommentteja ja parannusideoita ohjeeseen. Yritin tehdä ohjeesta mahdollisimman selkeän, mutta se mikä minusta on selkeää, ei sitä varmaan kaikista muista ole. Kysykää siis tarvittaessa selvennystä :)

Helmi sai uuden haalarin mikrofleecestä.

Huomioitavaa:
- Kaava on tehty Helmi-koirani mittojen mukaan, jotka ovat seuraavat: selän pituus 32 cm, rinnanympärys 40 cm, vatsan ympärys takajalkojen edestä 32 cm, kaulan ympärys 23 cm.
- Vatsaosan pituutta voit lyhentää poikakoiralle.
- Kaavat aukenevat kuvia klikkaamalla A4-koossa, josta ne voi tulostaa.

Ompeluohje:
1. Vartalon kaava on kolmessa kappaleessa. Yhdistä kappaleet kohdistamalla A, B, C ja D pallot päällekkäin.
2. Leikkaa kangas. Kaikki palat leikataan kankaan taitteelta. Kaavoihin on merkitty, mikä reuna tulee taitteelle. Etulahkeita leikataan kaksi kappaletta, muita osia yksi kappale. Huomioi, että kaavoihin pitää lisätä saumanvarat.
3. Ompele vatsakappaleen muotolaskos ja leikkaa ylimääräinen kangas muotolaskoksesta pois.
4. Liitä vatsakappale vartaloon. Ompele ensin kaula-aukon ja etulahkeiden aukkojen väliset saumat (merkitty palloilla vartalon ja vatsakappaleen kaavoihin). Tämän jälkeen ompele etulahkeiden taakse jäävä sauma (merkitty neliöillä, vartalon kaavassa näkyy vain sauman alkukohta).
5. Ompele takalahkeiden pystysaumat (merkitty kaavaan kolmioilla).
6. Ompele etulahkeiden muotolaskokset ja leikkaa ylimääräinen kangas muotolaskoksesta pois.
7. Ompele etulahkeiden pystysaumat.
8. Ompele etulahkeet kiinni vartalo-osaan.
9. Ompele resorit kaula-aukkoon ja lahkeensuihin.
10. Ompele resori vartalon takaosaan. Itse olen ommellut resorin tässä kohdassa seuraavasti: leikkaan pitkän soiron resoria ja kiinnitän sen nuppineuloilla. Kun näen missä kohdassa resorin päät kohtaavat, ompelen ne yhteen. Tämän jälkeen ompelen resorin kiinni, käännän sen oikein päin ja tikkaan vielä vartalo-osan kankaan päältä resorin vierestä, jotta se pysyisi suorassa eikä sauma kääntyisi näkyviin.


4 kommenttia:

Eeva kirjoitti...

Voi suloisuus! Varsinkin nuo linkin takana olevat ihanathaalarit! :)

erkkiliisa kirjoitti...

Kiitos loistavasta kaavasta! Oli meidän AHT-tytölle aika sopiva sellaisenaan. Kauluksen ja lahkeiden resorit tein myös fleecestä ja taka-aukon kanttasin joustokanttinauhalla.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana haalari! Yksi kysymys vain heräsi. Miten tämä puetaan päälle? :P
Kun eihän tuossa mitään vetskaria/tarroja tms. tule?

Miikkuli kirjoitti...

Tuossa haalarissa ei tosiaan ole vetskaria tms. vaan pujotetaan päälle. Eli ensin pää kaula-aukosta, sitten etutassut lahkeisiin ja lopuksi takatassut :)